Även om det går utmärkt att köpa hem löjrom, så varför inte testa att äta den, därifrån den kommer? Kalix ligger i Norrbotten. Utöver att vara känd för sin löjrom så är de även kända för att ha världens nordligaste skärgård med många öar. Du som gillar att fiska, du kan göra det i Kalix älv där du kan få napp på allt från harr till lax.
I Kalix går det att äta löjrom lite varstans. Bland annat finns det en kustby, Storön, där det finns en bra fiskbutik där det säljs en massa delikatesser från havet. Även när butiken inte är öppen finns möjlighet att handla genom att välja produkter från frysen och betala digitalt.
Sedan finns det givetvis även ett gäng restauranger med Kalix löjrom på menyn. Du har bland annat:
I Sveriges mästerkock så deltog Lotta Öström, boende i Kalix. Hon har skapat en löjromssemla! Denna görs med bland annat löjrom och potatis:
Förkoka potatisen i lätt saltat vatten.
Hetta upp oljan till cirka 170 grader och fritera de förkokta kalla potatisarna tills de är gyllenbruna, cirka 5–7 minuter. Tag upp potatisen, låt rinna av och svalna på hushållspapper.
Skär av toppen och gröp ur en del av fyllningen.
Blanda fyllningen/potatishacket med hälften av cream fraichen och Kalix Löjrom, spara lite till topping.
Toppa med resten av cream fraichen, Kalix Löjrom och gräslök och sätt på locket som du skurit av.